Helsingin yliopisto johti maailman suurinta migreenitutkimusta – uusia riskitekijöitä paljastui

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingin yliopisto johti taannoin maailman suurinta migreeniin keskittynyttä geenittukimusta. Kansainvälinen tukimusryhmä tunnisti yli 120 migreeniriskiin liittyvää DNA-aluetta. Tutkimus voi auttaa ymmärtämään paremmin migreenien syitä ja nopeuttaa uusien lääkehoitojen kehittämistä.

123 migreeninriskiin liittyvän DNA-alueen tunnistaminen kolminkertaista taudin tunnettujen geneettisten riskitekijöiden määrän. Geenialueiden joukossa oli kaksi erityisen kiinnostavaa löydöstä, joilla on yhteys migreenin täsmälääkkeisiin. Ne antavat tutkimusta johtaneen Matti Pirisen mukaan toivoa uusien potentiaalisten migreenilääkkeiden kohdemolekyylien löytymisestä.

Migreenipotilaita on pelkästään Suomessa arviolta 700 000. Tähän saakka on ollut epäselvää, vaikuttavatko samat perinnölliset riskitekijät sekä auralliseen että aurattomaan migreeniin. Tutkimustulosten perusteella osa alttiustekijöistä on yhteisiä migreenityypeille ja osa taas vaikuttaa lisäävän vain toisen migreenityypin riskiä.

Vaikka migreeni on yleinen ja elämänlaatua heikentävä vaiva, ei sen tautimekanismia tunneta tarkasti. Tutkimukseen osallistui johtavia migreenitutkijoita eri puolilta maailmaa. Nature Genetics -tiedejulkaisussa julkaistut tutkimustulokset perustuvat yli 102 000 migreenipoltilaan ja yhteensä yli 873 000 osallistujan genomitietoon.