Avokonttori on muinaisjäänne – työrauha takaa paremman tuottavuuden

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ruoka-, toimitila- ja kiinteistöpalveluita tuottava Sodexo-yhtiö selvitti suomalaisten työskentelytapoja. Tuoreen tutkimuksen mukaan tällä hetkellä työelämässä mukana olevista suomalaisista yli kolmannes työskentelee täysin etänä ja ainoastaan kahdeksan prosenttia työskentelee kaikki arkipäivät tai enemmän työnantajan tarjoamissa toimitiloissa.

Jos suomalaiset saisivat valita työskentelypaikkansa vapaasti, 47 prosenttia tekisi töitä edelleen pääasiassa kotoa käsin, 40 prosenttia toimistolla ja 13 prosenttia jossakin kolmannessa itse valitsemassaan paikassa, kuten kahvilassa tai kirjastossa.

– Herää kysymys siitä, että onko pandemia-aika vieraannuttanut suomalaiset täysin toimitiloissa tapahtuvasta läsnätyöstä. Mihin me enää tarvitsemme konttoreita?, Sodexossa pohditaan.

Sodexon Suomen toimitusjohtaja Bianca Brink tietää, että ihmiset haluavat tehdä työn rauhassa. Toimistotyöskentelyssä arvostetaankin eniten omaa työpistettä ja työrauhaa. Myös ergonomiaa arvostetaan keittiönpöydän, makuuhuoneen nurkan ja kotisohvatyöskentelyn jälkeen.

– Toimitilat pystyvät tarjoamaan työntekijöille sellaista, mitä kotikonttorilla ei ole tarjolla. Tutkimustulosten perusteella vaikuttaa samalla kuitenkin siltä, että kotikonttorilla hyväksi havaittuja elementtejä, kuten omaa rauhaa, odotetaan jatkossa myös toimitiloilta. Nyt työnantajien onkin korkea aika selvittää työntekijöiden tarpeet ja tehdä muutoksia toimitiloihin, jos tarve vaatii, Brink näkee.