Esteettömyys retkeilyreittien valttikortti – Punkaharjulla retkeillään myös pyörätuolilla

Matkailu · Terhi Piiroinen

Punkaharjun tutkimuspuiston reittiverkostoa on täydennetty kahdella uudella esteettömällä reitillä, joilla pääsee liikkumaan pyörätuolilla. Hakin helpompi ja Karjalankallion huilaus ovat molemmat reilun kilometrin mittaisia. Korkeuserot kuitenkin tuovat vaativuutta, ja esimerkiksi pyörätuolilla liikkuville suositellaan reiteille avustajaa.

Uudet reitit ovat kivituhkalla päällystettyjä ja siten pinnaltaan tasaisia. Karjalankallion pysäköintialue saa myös kaksi esteetöntä pysäköintipaikkaa, jotka ovat tavallista pysäköintipaikkaa leveämpiä eivätkä liian kaltevia. Esteettömyys korostuu myös uusien reittien taukopaikoilla ja opasteissa.

Karjalankallion huilauksen puolivälissä, Puruveden rannalla sijaitsevan uuden ruokailupöydän ääreen pääsee helposti myös pyörätuolilla. Luontopolkutaulujen sijoittelussa on huomioitu pyörätuolista opasteita lukevat. Taulujen sisältö on saavutettavissa myös esimerkiksi näkörajoitteisille kävijöille: opastauluissa on puhelimella skannattavat QR-koodit, joista aukeaa kuunneltava äänitiedosto taulun aiheesta.

Molempien uusien reittien varrella on levähdyspenkkejä, joilla voi hengähtää ja tauottaa retkeä. Taukoa on entistä helpompi pitää myös Karjalankallion laavulla, jonka esteettömyyttä Metsähallitus on parannellut tänä kesänä.

Esteettömyyden parantaminen luontokohteilla lisää yhdenvertaisuutta ja mahdollistaa retkeilystä ja luonnosta nauttimisen yhä useammalle. Vamman tai pitkäaikaissairauden aiheuttaman liikuntarajoitteen vuoksi esteettömiä palveluita tarvitsevien retkeilijöiden lisäksi esimerkiksi ikääntyneet ja pienten lasten kanssa retkeilevät, tai muista syistä helppokulkuisia reittejä kaipaavat hyötyvät esteettömyydestä.