Rannalla törmätty outoon ilmiöön – merestä huuhtoutuu maihin nukenpäitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Meriltä huuhtoutuu rannoille joskus outojakin asioita. Yhdysvaltojen Texasissa sijaitsevilla merenrannoilla on ihmetelty nukkejen päitä, joita vaikuttaa huuhtoutuvan merestä maalle yllättävän usein.

Texasin yliopiston merentutkimuslaitoksen Mission-Aransas Reserve -ohjelma tutkii kahdesti viikossa yli 60 kilometrin pituista aluella Meksikonlahden rannalla. Nukkejen ja nukenpäiden keräämisestä rantahiekasta on muodostunut tutkijoille arkipäivää. Nuket ovat usein ajan kuluttamia, osia ja hiuksiaan menettäneitä sekä merirokon peittämiä.

– Teemme tieteellistä tutkimusta, ja nuket ovat yksi työn eduista, kertoo projektia johtava Jace Tunnell The State -lehdelle.

Tutkimusohjelman Facebook-sivun suosio räjähti Tunnellin mukaan käsiin sen jälkeen, kun tutkijat alkoivat jakamaan kuvia löytämistään nukeista. Ensimmäinen löydetty pää kuului seksinukelle. Yksi seuraajista osti sen 35 dollarille, ja rahat lahjoitettiin merikilpikonnien suojelutyöhön.

Tunnellin mukaan Texasin rannikkoalueelle kerääntyy muita Meksikonlahden rantoja enemmän roskaa voimakkaiden virtausten vuoksi. Löydetyt nuket kerätään talteen ja myydään vuosittain järjestettävissä rahankeräystapahtumissa.