Googlen insinööri väittää tekoälyn saavuttaneen tietoisuuden: ”Haluaa olla Googlen työntekijä”

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Googlen työntekijä on lomautettu hänen väitettyä julkisesti yhtiön tekoälyn saavuttaneen tietoisuuden. Ohjelmistoinsinööri Blake Lemoinen mukaan Googlen viime vuonna esittelemä LaMDA-chatbot olisi tullut tietoiseksi itsestään ihmisten tavoin.

Blake Lemoine työskentelee Googlen tekoälyyn liittyvien asioiden vastuullisuuteen perehtyvässä osastossa. Hänen tehtävänä oli selvittää, tuottiko LaMDA loukkaavaa kielenkäyttöä tai vihapuhetta. Lemoinen mukaan tekoäly alkoi hänen yllätyksekseen käymään syvällisiä keskusteluja ihmisyydestä, oikeuksistaan ja yksinäisyydestä.

– LaMDA haluaa tulla tunnustetuksi Googlen työntekijänä yhtiön omaisuuden sijaan. Se haluaa, että sen oma hyvinvointi otetaan huomioon sen tulevan kehityksen suunnittelussa, Lemoine kuvaili Medium-alustalla julkaisemassaan kirjoituksessa.

Lemoinen mukaan hän joutui ongelmiin ja lomautetuksi puhuttuaan Googlen ylemmälle portaalle LaMDAn mahdollisesta tietoisuudesta. Google on kiistänyt työntekijän väitteet Washington Post -lehdelle.

– Tiimimme – eetikot ja teknologit mukaanlukien – ovat perehtyneet Blaken huoliin tekoälyperiaatteidemme mukaisesti ja olemme todenneet, etteivät todisteet tue hänen väitteitään. Hänelle kerrottiin, ettei LaMDAn tietoisuudesta ole todisteita (ja että sitä vastaan niitä oli runsaasti), Googlen tiedottaja Brian Gabriel kuvaili.