Pelastusala muistuttaa: Onnettomuuspaikkojen kuvaaminen vahingollista

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pelastusalan toimijat järjestävä yhteiset Kovaa elämää – älä onnettomuuspaikkaa -kampanjan. Sen tarkoituksena on muistuttaa, etteivät onnettomuuspaikat lukeudu elämän ikuistamisen arvoisiin hetkiin. Sitä kuvaillaan vahingolliseksi useasta eri näkökulmasta.

Suomen pelastusalan ammattilaisten SPAL ry:n tiedotteen mukaan ratissa kuvaaminen vaarantaa sekä kuvaajan, muiden tielläliikkujien ja pelastustyöntekijöiden turvallisuuden. Lisäonnettomuuksien ja vaarantilanteiden riski kasvaa, jos keskittyminen kiinnittyy onnettomuuspaikan turvallisen ohittamisen sijaan kuvaamiseen. Ajaessa kuvaaminen on myös laissa kiellettyä.

Onnettomuuspaikalta leviävät kuvat vaarantavat myös onnettomuuden uhrien yksityisyydensuojan. Kuvaamisen rajoittamiseen kuluva aika on puolestaan pois itse pelastustoiminnan resursseista. Kuvaamisen sijaan on tärkeää pitää mielessä jokaista koskeva auttamisvelvollisuus.

Neljä viidestä pelastustyöntekijästä koki vuonna 2020 tehdyssä tutkimuksessa onnettomuuspaikan kuvaamisen häirinneen joskus tehtävän suorittamista. Niin ikään neljä viidestä kokee uhrin yksityisyydensuojan vaarantuneen kuvaamisen takia. Jopa yli 90 prosenttia vastaajista näki, että kuvaamista onnettomuuspaikoilla pitäisi pystyä rajoittamaan.