Elämänsä parasta aikaa elävät kuusikymppiset naiset todistavat: Ikä on vain numero

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nyt se on todistettu: 60 on uusi 30. Nykyajan kuusikymppiset ovat kaikkea muuta kuin harmaantuneita ja elämäänsä kyllästyneitä tai eri sairauksiaan kilpaa luettelevia mummeleita. He elävät elämänsä parasta aikaa.

Eläkeiän kynnykselle ehtineet naiset ovat nähneet ja kokeneet paljon. Heidän lapsensa ovat maailmalla ja perheeseen on ehkä siunaantunut jo lapsenlapsia. Moderni isoäiti harrastaa säännöllisesti liikuntaa, sisustaa, viinittelee venefestivaaleilla ystäviensä kanssa ja käy lomamatkoilla. Asuntolainat on maksettu ja elämä esittelee sen aurinkoista puolta. Pikkumurheet eivät hetkauta tai maailmanmeno muserra. Kaikesta selvitään. Kokemuksen ja sinnikkyyden ansiosta osataan keskittyä olennaisiin asioihin ilman pilkuntarkkaa aikataulua tai pikkuasioihin jumiutumista.

Selasin nettitreffipalstalla kuusikymppisten naisten profiileja silkasta uteliaisuudesta ja tunsin suunnatonta mielihyvää huomatessani, että olen näin neljänkympin korvilla ja keskellä ruuhkavuosia elävänä perheenäitinä vasta tulossa parhaaseen aikaan elämässäni. Moni kehuu, että neljänkympin jälkeen alkaa kausi, jolloin kypsytään naiseuden upeimpaan aikaan. Ollaan viisaampia, itsevarmempia ja tasapainoisempia. Nyt ymmärrän tämän.

Naisten profiilit pursusivat elämää ja ikimuistoisia hetkiä. Moni kuusikymppinen sinkku etsi sielunkumppania ja seuraa tuleviin seikkailuihin. Nämä naiset huokuivat elämäniloa. Saman huomaa omassa lähipiirissä olevista kuusikymppisistä naisista. He lähtevät puolisoineen ex-tempore -reissuille Latviaan ja istuvat viikonloppuisin kavereidensa kanssa mökkisaunassa, olutfestivaaleilla, konserteissa ja käyvät taidenäyttelyissä. Heillä on harrasteajoneuvo tai moottoripyörä. Repussa kulkee riippumatto, mikä pannaan roikkumaan ruokalepoa varten puistoon tai hiekkarannan kupeeseen. Elämässä on enemmän aikaa ja rahaa.

Ja sitten se seksi. Ei ole valehtelua sanoa, että seksi paranee sitä mukaan kun kroppaan tulee enemmän muhkuroita ja ryppyjä. Kyse ei ole siitä, että taidot olisivat jalostuneet iän myötä huippuunsa vaan siitä, että nainen on itsevarmempi. Estot poistuvat. Hän on häpeilemätön ja vapaa tekemään elämässään mitä haluaa. Ei kuusikymppisenä tarvitse kysellä kenenkään lupaa omien mielihalujensa tyydyttämiseen. Silloin nautitaan täysin rinnoin kehon jokaisella solulla. Heittäydytään ja annetaan itselle lupa elää.