Europolin analyysi: Tekoäly laatii pian valtaosan nettisisällöstä

Digi · Terhi Piiroinen

Sosiaalisen median alustat eivät ole enää hassunhauskoja päiväkirjamaisia kuva-albumeita, vaan niiden avulla pyritään vaikuttamaan kansojen mielipiteisiin ja yhteiskuntakäyttäytymiseen yhä enemmän.

Sovellusten toimintamekanismit on koodattu algoritmeineen koukuttaviksi, jotta informaatiota selaa addikiton tavoin. Ihmiset eivät pysty lopettamaan skrollaamista. Eurooppalaisen lainvalvontaryhmän Europolin uuden raportin mukaan ihmisten on syytä lisätä valppautta.

Vaikka sisältöä tuotetaan myös ihmisten elämänlaadun parantamiseen, hyödynnetään vaikuttamista myös vääränlaisilla tarkoitusperillä.

– Asiantuntijat arvioivat, että jopa 90 prosenttia verkkosisällöstä voi olla synteettisesti tuotettua vuoteen 2026 mennessä. Toisin sanoen ihmiset kohtaavat manipuloidun median, joka on luotu tekoälyn avulla, Europol kertoo ja varoittaa erityisesti keinotekoisesta sisällöstä tiedotusvälineissä.