Apua ilmastonmuutokseen? Lehmille suunnitellaan pieruja vähentävää lääkitystä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailmalla on vouhotettu nyt jokunen vuosi nautakarjan aiheuttamien metaanipäästöjen vuoksi. Ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, että tuotantoeläinten aiheuttamat päästöt ovat minimaalinen osa ilmastonlämpenemistä. Tutkimusten mukaan maailman karjankasvatuksen metaanipäästöjen poistaminen kokonaan alentaisi maapallon lämpötilaa muutaman sadasosan 20 vuoden aikana.

Lehmien pieruja halutaan nyt kuitenkin verottaa tai ehkäistä kokonaan. Uuden-Seelannin tutkijat selvittävät nyt tapoja tehdä eläimistä ympäristöystävällisempiä. Nyt kehitteillä on esimerkiksi rokote, joka vähentää lehmien piereskelyä ja röyhtäilyä noin 30 prosentilla. Se stimuloi lehmien immuunijärjestelmää tuottamaan vasta-aineita, jotka vaimentavat metaania tuottavien mikrobien tuotantoa.

Keksintö on seurausta sille, että Uuden-Seelannin hallitus aikoo veloittaa maanviljelijöiltä kasvihuonekaasuista, joita heidän eläimensä tuottavat. Eläimet piereskelevät, röyhtäilevät ja virtsaavat. AgResearchin johtava tutkija Peter Janssen on myöntänyt, että ei usko maailmassa olevan toista samanlaista kolkkaa, jossa paneudutaan näin antaumuksella eläinten piereskelyyn.