Tutkijat kehittivät älylaastarin – parantaa haavan 25 prosenttia nopeammin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tiedemiehet ovat kehittäneet älylaastarin, joka voi parantaa haavan 25 prosenttia nopeammin kuin tavallinen laastari. Erikoistekologialla varustettu laastari tarkkailee haavan vammoja ja tarjoaa siihen samanaikaisesti kohdennettuja parantavia hoitoja. Huipputekninen sidos korjaa kudosta sähköstimulaatioita ja biosensoreita yhdistelemällä.

Nature Biotechnology -lehdessä esitelty laastari on kehitetty Stanfordin yliopistossa. Laastarin pienoisprototyyppiä testattiin hiirillä Yhdysvalloissa, ja tiimi seurasi haavan paranemistietoja reaaliajassa älypuhelimella ja langattomasti.

– Hiirillä tehdyissä esikliinisissä haavakokeessa hoitoryhmän vamma parani 25 prosenttia nopeammin ja ihon uudistuminen parantui 50 prosenttia paremmin, kertoo johtava tutkija, professori Yuanwen Jiang Stanfordin yliopistosta.

Laastaria ollaan patentoimassa. Se on aktiivisesti parantava laite, joka voi muuttaa hoidon tasoa kroonisten haavojen hoidossa. Tavalliset laastarit ja siteet ovat ainoastaan passiivisena suojana haavojen päällä. Älylaastarin elektroninen kerros on vain 100 mikronia paksu, eli se vastaa ihmisen hiuksen paksuutta. Tämä kerros sisältää mikro-ohjaimen, radioantennin, muistin, sähköstimulaattorin, biosensorit ja muita komponentteja.

Laastari on ihomainen hydrogeeli, joka tuottaa parantavaa sähköstimulaatiota, jonka tiedetään rajoittavan bakteeri-infektioita ja korjaavan vaurioituneita kudoksia. Tutkijat havaitsivat myös, että stimulaatio lisäsi immuunijärjestelmän valkosolumääriä. Laastari irtoaa lämmittäessä.