Juodaanko teillä alkoholia joka päivä? Joulun aika altistaa liialliseen juomiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pohjoisklinikka on alkoholiin ja muihin päihteisiin liittyvien terveysongelmien tunnistamiseen ja hoitoon erikoistunut yksityinen päihdehoitoklinikka. Päihdepalveluihin hakeutumisessa on tyypillisesti piikki lomakausien jälkeen. Joulunpyhät ja vuodenvaihteeseen sijoittuvat vapaat eivät tee tässä poikkeusta.

Alkoholia käytetään usein joulunpyhien aikaan enemmän kuin arjessa. Liiallinen juominen vaikuttaa aina myös läheisiin. Moni miettii, mistä tunnistaa, onko läheisen alkoholinkäyttö vielä hallinnassa vai pitäisikö juomiseen puuttua.

– Vastaanotolle tulee usein läheisiä, jotka pohtivat, onko puolison alkoholinkäyttö enää niin sanotusti normaalia. Runsasta juomista saatetaan perustella läheisille esimerkiksi nollaamisella ja stressin purkamisella, kertoo johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki Pohjoisklinikalta.

– Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos alkoholinkäyttö aiheuttaa huolta tai vaikuttaa kielteisesti esimerkiksi parisuhteeseen tai työssä käymiseen, juominen ei ole enää ongelmatonta. Apua hakeakseen ei tarvitse olla alkoholisti, vaan useimmiten kyse on lievemmästä ongelmasta.

Tutkimusten mukaan lähes 60 prosenttia niistä, joiden alkoholinkäyttö ylittää korkean riskin rajan, pitää itseään kohtuukäyttäjinä. Korkea alkoholin aiheuttamien pitkäaikaisten terveyshaittojen riski koskee yli 200 000 suomalaista. Alkoholiongelmat ovat kuin mikä tahansa muukin terveysongelma. Omaa tai läheisen alkoholinkäyttöä voi testata esimerkiksi tämän linkin kautta.