Poliitikko valehteli räikeästi taustastaan – tapauksesta aloitettiin tutkinta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Taannoin Yhdysvaltojen kongressiedustajaksi valittu George Santos on jäänyt kiinni valehtelusta. Republikaanipuolueen edustaja on tunnustanut puhuneensa palturia muun muassa koulutuksestaan, urastaan, omaisuudestaan ja etnisestä taustastaan.

Marraskuussa New Yorkin edustajaksi kongressiin valittu 34-vuotias Santos oli väittänyt työskennelleensä kahdelle sijoituspankille ja omistaneensa 13 kiinteistöä. Kumpikin väite osoittautui perättömäksi. Myös väite korkeakoulututkinnosta ja yliopistosta valmistumisesta paljastuivat New York Times -lehden mukaan valheellisiksi.

Santos oli myös kertonut äitinsä olevan juutalainen, mikä on osoittautunut valheeksi. Santos on sittemmin kommentoinut New York Post -lehdelle, ettei hän kuvaillut itseään juutalaiseksi (jewish), vaan vitsaillut olevansa juutalaisen kaltainen (jew-ish). CNN-uutissivuston mukaan Santos on kuitenkin kutsunut itseään useaan otteeseen juutalaiseksi.

Santos on myöntänyt valehdelleensa osassa tapauksissa, mutta kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Yhdysvalloissa on sittemmin aloitettu kaksi tutkintaa Santosiin liittyen. Niissä selvitetään, syyllistyikö Santos rikoksiin valehdeltuaan vaalikampanjan aikana.