Tänään on virallinen pekoniperjantai – vietetty jo vuodesta 1997

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Joka vuosi 30. joulukuuta juhlitaan pekonille virallisesti omistettua päivää. Tänä vuonna päivä osuu hauskasti perjantaille ja uudenvuodenaaton aattoon. Toisin sanoen nyt saa herkutella pekonijuustohampurilaisilla, koko päivän kestävällä aamiaisella tai pekoniin käärityillä herkuila sielunsa kyllyydestä ja juhlapäiivän nimissä.

Pekonin alkuperä ulottuu keskiajalle. Lihan nimi juontaa juurensa keskienglantilaiseen sanaan ”Bacoun”. Sen jälkeen se löytyy Ranskasta nimellä Bako, Saksassa nimellä Bakko ja jopa vanhassa teutonissa nimellä Backe. Nimi on vihje siitä, että pekoni on valmistettu selkälihasta. Pitkän ja herkullisen historiansa ansiosta pekonin valmistus on ollut suosittu tapa säilöä lihaa.

Virallista pekonipäivää on juhlittu vuodesta 1997. Toisin sanoen juhlapäivä täyttää tänään 25 vuotta. Miten sinä nautit pekonin mieluiten? Rapeana sellaisenaan, ruoan seassa vai annoksen päällä?