Alkoholidiagnooseja eniten kesällä – suojaako tipaton tammikuu haitoilta?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tipaton tammikuu oli trendikästä takavuosina, mutta kyseisessä tavassa on vaarana se, että tauon jälkeen vetää alkoholia suorastaan kaksin käsin. Nykyajan ihmiset tietävät, että alkoholia tulisi nauttia kohtuudella ja sivistyneesti vuoden ympäri.

Mehiläisen yksityisten terveyspalveluiden akuuttiin alkoholinkäyttöön liittyvissä diagnooseissa on havaittavissa selkeää vuodenaikavaihtelua. Alkoholidiagnooseja kirjataan eniten kesäkuukausina.

Joulun ja uuden vuoden alkoholimyynnin piikki erottuu puolestaan tammikuun tilastoissa. Terveyden näkökulmasta on kuitenkin tärkeämpää pitää alkoholinkäyttö kohtuullisena ympäri vuoden kuin sulkea korkki kerran vuodessa kuukaudeksi.

– Alkoholidiagnooseja kirjataan etenkin kesäkuukausina. Harvemmin kuulee ihmisten vannovan kuivan kesän nimiin, vaikka se olisi vuoden alun juomataukoa tärkeämpää. Vaikka oletimme että alkoholimyynnin ja alkoholidiagnoosien välillä on yhteys, yllätyimme sen suoraviivaisuudesta, Welling sanoo.

Apua alkoholiongelmiin kannattaa hakea ajoissa. Monelle tipaton tammikuu tai muuhun aikaan osuva katko on tarpeellinen kierteen katkaisemiseksi. Työterveyshuollosta voi saada tukea alkoholiriippuvuuteen tai alkoholin riskikäyttöön jo ennen sen johtamista työkyvyttömyyteen.

– Haitallinen alkoholin käyttö piiloutuu usein esimerkiksi unihäiriöiden, ahdistuksen, masennuksen ja uupumuksen diagnooseilla kirjattujen sairauspoissaolojen taakse. Sillä on vaikutusta työssä suoriutumiseen, työmotivaatioon ja yleiseen työhyvinvointiin. Haitat näkyvätkin pääasiassa ensimmäisenä työpaikalla. On tärkeää, että työkaverit ja esihenkilöt uskaltavat avata keskustelun huolestuttavista havainnoistaan asianomaisen kanssa yrityksen oman päihdeohjelman mukaisesti, ja ohjata hänet tarvittaessa työterveyshuoltoon, sanoo Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Sirkku Martti.