Tuore selvitys: Suomi maailman toiseksi vähiten korruptoitunut maa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa on toiseksi vähiten korruptiota koko maailmassa, mikä ilmenee kansainvälisen Transparency International -järjestön tuoreesta selvityksestä. Suomi sai Corruption Perception Index -indeksissä 87 pistettä yhteensä 100 pisteestä. Suomea vähemmän korruptiota ilmeni selvityksen perusteella vain Tanskassa, joka sai 90 pistettä.

Järjestön Suomen osaston tiedotteessa huomautetaan indeksin kuvavan korruptiotilannetta rajatusti. Suomen osaston hallituksen puheenjohtaja Ilkka Penttinen Fouton mukaan Suomella on kansainvälisen indeksin huomiotta jättämiä haavoittuvuuksia korruptiontorjunnassa.

– Erityisesti rakenteelliset korruptioriskit saattavat jäädä indeksissä huomioimatta, Fouto toteaa.

– Nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa uskottava korruptiontorjunta on välttämätöntä myös maanpuolustuksen kannalta. Viimeisen vuoden aikana suomalaiset poliitikot ovat osoittaneet olevansa kiusallisen huonoja arvioimaan korruptioriskejä omassa toiminnassaan etenkin ulkopoliittisesti herkillä alueilla, Fouto kertoo.

Suomi on tyypillisesti sijoittunut indeksin kärkisijoille. Viime vuonna Suomi oli jaetulla ensimmäisellä sijalla 88 pisteellä ja vuosina 2017-2020 tulos on liikkunut 85 ja 86 pisteen välillä. CPI:n arvosana pohjautuu muihin korruptioon liittyviä muuttujia mittaaviin indekseihin.