Viimeinen Jumbojet luovutettiin asiakkaalle – Boeing 747 -koneiden valmistus lopetettiin

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jättimäinen Boeing 747 -matkustajakone tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Jumbojet. Nyt kuuluisan lentokonemaalin valmistus on lopetettu. Viimeinen uusi Jumbojet luovutettiin Atlas Air -yhtiölle tiistaina.

Atlas Airin ostama viimeinen Jumbojet oli mallia 747-8. Se tulee olemaan yhtiöllä rahtikäytössä. Jumbojet nousi ilmaan Boeingin Yhdysvaltojen Washingtonissa sijaitsevalta tehtaalta juhlavissa ja samaan aikaan haikeissa tunnelmissa.

Ensimmäinen Boeing 747 esiteltiin Pariisissa jo vuonna 1969, ja kaupalliseen käyttöön Jumbojet otettiin seuraavana vuotena. Sittemmin koneita on valmistettu yli 1 500 kappaletta. Jumbojetit ovat toimineet vuosien aikana paitsi matkustajakoneina, myös muun muassa Yhdysvaltojen presidentin Air Force One -yksityiskoneena ja Nasan avaruussukkuloiden kuljetuskalustona.

Yhteen Boeing 747 -koneeseen mahtuu kerralla noin 400-500 matkustajaa, joskin poikkeustilanteissa matkustajia on ollut enemmänkin. 747 oli pitkään maailman suurin matkustajakone. Vuonna 2007 ennätyksen rikkoi kuitenkin Airbus A3.