Suomalaisyritykset toivovat lisätukea kasvisruoalle – mallia Tanskasta

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lähes 30 suomalaista elintarvikealan yritystä ja alan tomijaa vaatii seuraavalta hallitukselta laajaa kasvispohjaista ruokaa edistävää investointipakettia. Yritysten mukaan kasvispohjaiset elintarvikkeet voisivat nousta merkittäviksi vientituotteiksi ja työllistäjiksi.

Keskiviikkona julkaistussa kantapaperissa Tanskan, Ranskan ja Kanadan kerrotaan jo tehneen mittavia investoiteja kasvispohjaisiin elintarvikkeisiin valtion budjetista. Tanskassa se on keskeinen osa ilmasto-ohjelmaa. Maassa elintarvikkeiden kehittämiseen on vuosikymmenen aikana myönnetty 168 miljoonan euron kehittämisrahasto.

– Suomella on mahdollisuus olla globaaleilla ruokamarkkinoilla kokoaan suurempi toimija ja tehdä kasvipohjaisista elintarvikkeista kansallinen ylpeydenaihe, joka niittää mainetta myös ulkomailla. Mahdollisuuksiin täytyy tarttua nyt, eikä antaa kilpailijoille etumatkaa, kertoo MeEat-yrityksen toimitusjohtaja Mikko Karell tiedotteessa.

Kantapaperin allekirjoittaneiden joukossa ovat muun muassa Apetit, Lidl Suomi, Fazer, Marttaliitto ry, Paulig, S-ryhmä, Oatly ja teknologian tutkimuskeskus VTT. Kantapaperin mukaan tuki kasvispohjausille elintarvikkeille lisäisi Suomen kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla, toisi lisää työpaikkoja kestävälle ja uudistumiskykiselle kentälle, positioisi Suomen ratkaisijaksi ruokakriisin keskellä ja vahvistaisi Suomen omavaraisuutta.