Unilääkäri kertoo: näin käytät melatoniinia oikein

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Aikaerosta johtuva unettomuus tai viivästynyt univalvejakso ovat päteviä syitä kokeilla melatoniinia. Vaikka valtaosa ihmisistä sopeutuu esimerkiksi kellojen siirtoon parissa päivässä, voi iltavirkuilla olla ongelmia saada unenpäästä kiinni. Tällöin melatoniinin muutaman päivän käyttö voi auttaa aikaistamaan unirytmiä.

Uneen erikoistuneen yleislääkärin Eevert Partisen ohjeilla voit käyttää melatoniinia apuna nukahtamisvaikeuksissa. Melatoniinin teho muihin unilääkkeisiin on varsin vähäinen, eikä siitä ole kaikille apua. Melatoniinia ei tule myöskään käyttää vuorotyöstä johtuvassa unettomuudessa: eli esimerkiksi niin, että sitä ottaisi aamulla töistä palatessa. Muuten kehon luonnollinen hormonin eritysrytmi häiriintyy. Aikaerounettomuudessa melatoniinia suositellaan käyttämään maksimissaan neljän päivän ajan.

– Jos tietää, että oma sisäinen kello menee herkästi sekaisin, kannattaa aikaeroon varautua esimerkiksi neljän päivän melatoniinikuurilla ja samalla siirtää nukkumaanmenoa haluttuun suuntaan noin 15–30 minuutilla per yö, Partiainen vinkkaa.

Nyrkkisääntönä on, että melatoniini tulisi ottaa noin kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa tai haluttua nukahtamisajankohtaa, mutta ei kuitenkaan kello 22–23 jälkeen. Tutkimusten perusteella nukahtaminen aikaistuu melatoniinin avulla keskimäärin vain 6–8 minuuttia, eikä sitä suositella pitkäkestoisen unettomuuden hoitoon. Jos kärsii pitkäkestoisesta unettomuudesta, on tärkeintä selvittää uniongelmien taustalla vaikuttavat syyt. Tällaisia voivat olla pitkäkestoinen stressi tai tietyt sairaudet, kuten uniapnea ja levottomat jalat.