Mistä pellepelko kumpuaa? Asiantuntijoilta erinomainen veikkaus

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Klovnien tarkoitus on yleensä aiheuttaa ihmisissä riemua ja naurua, mutta joillekin niiden vaikutus on päinvastainen. Klovnien pelkoa kutsutaan koulrofobiaksi, ja murhanhimoiset pellet ovat esimerkiksi kauhuelokuvien peruskuvastoa.

Klovneja pelkäävien mielestä niissä hämää eniten se, että hahmot voivat olla samaan aikaan iloisia ja surullisia. Lisäksi ihmismäinen, mutta vahvasti maskeerattu ulkonäkö saatetaan mieltää kammottavaksi. Etelä-Walesin yliopiston tutkijat tekivät tutkimuksen löytääkseen pellepelon juuret ja havaitsivat, että negatiiviset mielikuvat viihdeteollisuudesta, kuten Stephen Kingin Pennywise, olivat myös avaintekijänä kauhun juurisyissä.

– Monet ihmiset pelkäävät klovneja sen vuoksi, etteivät he pysty näkemään ilmeitään meikin takia. Emme voi nähdä heidän oikeita kasvojaan, emmekä siksi ymmärrä heidän emotionaalista tarkoitustaan. Emme tiedä, onko heidän kulmansa kurtussa ilosta, surusta vai vihasta. Emme pysty havaitsemaan, mitä klovni ajattelee tai mitä he voisivat tehdä seuraavaksi. Tämä saa joillekin ihmisille kauhun tunteen, tutkijat pohdiskelevat akateemisessa The Conversation-julkaisussa.

Jokaisessa sirkuksessa on ainakin yksi pelle. Pellet voidaan karkeasti jakaa narreihin, harlekiineihin, miimikoihin ja perinteisiin sirkuspelleihin. Maailmassa on myös useita tunnettuja pellejä, kuten Simpsonien Hassu-klovni, hampurilaisravintolan Ronald McDonald, Batmanin ilkeä Jokeri, jo aiemmin mainittu Stephen Kingin paha Pennywise ja tietysti suomalaisten suosikki Pelle Hermanni.