Grillikauden alku näkyy vahinkoina: ”Rikkinäisiä silmälaseja, pudonneita puhelimia…”

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Moni on odottanut grillikautta vesi kielellä, mutta se tuo mukanaan myös odottamattomia ongelmia. Vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutuksen mukaan grillikausi näkyy tilastoissa yllättävinä vahinkoina, haavereina ja varkauksina.

Grillatessa kovia kokevat erityisesti silmälasit, joiden linssit voivat vaurioitua höyryn vuoksi. Joskus jopa grillimestarin pihdit vaurioittavat lasien pinnoitteita. Älypuhelimet ovat puolestaan vaarassa pudota kivilaatoitukselle ja joskus myös pahempiin paikkoihin.

– Epäonnisimmilla puhelin on tippunut itse grilliin. Keittiömestarin olisikin syytä keskittyä olennaiseen, eli ruuanlaittoon, niin tällaisilta haavereilta usein vältyttäisiin, kertoo Pohjola Vakuutuksen tiedotteessa omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluiden vastaava johtaja Markus Uimonen.

Myös itse grillit rikkoutuvat kovassa käytössä. Puhdistamaton grilli voi syttyä rasvapaloon ja muuttua käyttökelvottomaksi. Onkin syytä huolehtia grillin putsauksesta, kaasuletkun johdon kunnosta ja sammutuspeitteen pitämisestä käden ulottuvilla.

Ammattigrillaajien suosimat kamado-grillit korostuvat vahinkoilmoituksissa, sillä ne rikkoutuvat melko helposti esimerkiksi siirrettäessä. Uimosen mukaan joskus grilliä siirrettäessä on rikkoutunut kokonaisia terassilaseja. Arvokas grilli voi myös houkutella varkaita, minkä vuoksi sellainen kannattaa kiinnittää ketjulla rakenteisiin.

– Ammattivarkaat näkevät myös vaivaa ja ovat vieneet terasseilta oikeaoppisesti ketjulla lukittuja kaasugrillejäkin. Jos arvokas grilli löytyy omalta terassilta, kannattaa se siirtää vaikka lomamatkan ajaksi varastoon, Uimonen vinkkaa.