Titanic-ohjaaja James Cameron syyttää OceanGate-yhtiötä sukellusveneturmasta – käynyt itse hylyllä 33 kertaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Turisteja Titanicin hylylle vienyt Titan-sukellusvene joutui onnettomuuteen 18. kesäkuuta. Kaupallisella matkalla olleen sukellusveneen uskotaan luhistuneen paineistuksen menettämisen seurauksena. Kaikki viisi aluksessa ollutta kuolivat.

Titanic-elokuvan ohjannut James Cameron on kommentoinut onnettomuutta. Hänen mukaansa onnettomuus olisi voitu välttää, jos vain sukellusveneen omistava OceanGaten toimitusjohtaja Stockton Rush olisi kuunnellut aluksen hiilikuiturakenteeseen liittyviä varoituksia. Rush oli yksi sukellusveneessä kuolleista.

– Näen samankaltaisuuksia onnettomuuden ja Titanicin uppoamisen välillä. Myös Titanicin kapteenia varoitettiin toistuvasti edessä olevista jäävuorista, ja silti hän ajoi täyttä höyryä jääkentälle yön pimeydessä. Nyt moni ihminen kuoli samalla alueella samankaltaisessa tragediassa, jossa varoituksista ei piitattu, Cameron kertoi ABC News -uutissivustolle.

Cameron on itse vieraillut Titanicin hylyllä peräti 33 kertaa. Hän kertoo matkustaneensa syvyyksiin tarkkaan suunnitelluilla venäläisvalmisteisilla sukellusaluksilla. Niitä ohjasivat alan ammattilaiset, ja apuna matkoilla oli aina myös toinen sukellusvene hätätilanteiden varalta.

– Sukellusvenepiirien isot nimet jopa lähestyivät OceanGatea kirjeillä, joissa yhtiön sukellusalusta kuvailtiin liian kokeelliseksi matkustajien kuljettamiseen, Cameron kertoi.