Nainen, huomioi kuukautiskierto kuntoillessa – näin treenaat oikein

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kuukautiskierto on jokaisen naisen elämässä kuukausittainen tapahtuma, joka vaikuttaa moniin kehon toimintoihin. Yksi niistä on liikunnan harrastaminen. Kuukautiskierron aikana naisen kehossa tapahtuu erilaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa liikuntaan niin positiivisesti kuin negatiivisestikin.

Kuukautiskierto voidaan jakaa neljään eri vaiheeseen: kuukautiset, follikkelivaihe, ovulaatiovaihe ja luteaalivaihe. Kuukautiskierron aikana hormonitasot vaihtelevat, mikä vaikuttaa naisen kehoon Poosh-sivuston mukaan monin eri tavoin.

Kuukautisten aikana monet naiset kokevat alavatsakipuja, väsymystä ja mielialan vaihteluja. Nämä oireet voivat tehdä liikunnan harrastamisesta hankalaa tai jopa mahdotonta. On kuitenkin hyvä muistaa, että kevyt liikunta voi auttaa vähentämään alavatsakipuja ja parantamaan mielialaa. Jooga, venyttely ja kevyt kävely voivat olla hyviä vaihtoehtoja kuukautisten aikana.

Follikkelivaihe alkaa kuukautisten jälkeen ja päättyy ovulaatioon. Tällöin hormonitasot ovat matalalla ja nainen voi tuntea olonsa energisemmäksi. Tämä on hyvä vaihe aloittaa tai jatkaa säännöllistä liikuntaharrastusta. Kestävyysliikunta, kuten juoksu, pyöräily ja uinti ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

Ovulaatiovaiheessa hormonitasot nousevat nopeasti, mikä voi aiheuttaa turvotusta ja väsymystä. Tämä voi tehdä liikunnasta raskaampaa kuin normaalisti. Monille naisille tämä on silti hyvä aika intensiivisempaan liikuntaan. Tämä johtuu siitä, että hormonitasojen nousu voi parantaa suorituskykyä, jolloin esimerkiksi voima- ja kestävyystreenit voivat tuntua hyviltä.

Luteaalivaihe on kuukautiskierron viimeinen vaihe ennen kuukautisten alkamista. Tämä vaihe voi olla haastava monille naisille, koska hormonitasot laskevat nopeasti. Tämä voi aiheuttaa väsymystä ja alakuloisuutta. Kuitenkin kevyt liikunta, kuten jooga ja venyttely, voivat auttaa nostamaan mielialaa ja energiatasoja.