Vessalla on väliä – suunnittelijan ymmärrettävä erilaiset tarpeet

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uusi hotelli avasi ovensa ja kutsui vieraita sisään. Kaikki oli suunniteltu trendikkääksi ja näyttäväksi. Hotellihuoneen vessat olivat upeasti laatoitettuja ja suihkussa oli erikoinen lasiovi. Nainen pettyi huoneen vessaan ja päätteli, että kylpyhuoneen oli varmasti suunnitellut mies. Siellä ei ollut roskista vessanpöntön lähellä ja peilin valo tuli katosta, suorana spottina päälakeen tehden meikkamisesta ja hiusten laitosta mahdotonta.

Toinen esimerkki löytyy ruokakaupasta. Eräs vanhempi nainen käy usein vessassa. Hän menee lähikaupan sijaan mielummin pidemmän matkan päähän kauppaan, jossa on kunnon saniteettitilat. Jos WC on erityisen onnistunut kokonai­suus, voi se sinetöidä päätöksen mennä ruokaostok­sille juuri kyseiseen kauppaan.

– Esteettömän WC:n suunnittelussa on tärkeä huomioida eritavoin liikkuvat ja toimivat käyttäjät. Toisinaan inva-vessoissa vaikkapa WC-paperi on sijoitettu aivan tilan toiseen reunaan ja altaan vieressä on poljinroskis. Joskus taas yleisissä vessoissa käsien pyyhkimistä varten joutuu altaalta kävelemään useamman askeleen ja samalla märistä käsistä tippuu vettä lattialle. Kun tämä toistuu uudelleen ja uudelleen, on jo muutaman kävijän jälkeen lammikko lattialla, josta ihmiset liukastelevat yli kuraa kengissään, sisustusarkkitehti Julia Kuhanen Suomen ainoasta julkisten saniteettitilojen suunnittelutoimisto Novosanista kuvailee.