Pyöritkö ja hyöritkö öisin? Tässä yleisimmät syyt uniongelmiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nukkuminen on yksi parhaimmista keinoista hoitaa hyvinvointia ja terveyttä. Entäpä sitten, jos yöt ovat yhtä pyörimistä ja valvomista? Yleisin syy univaikeuksiin löytyy omasta elämästä. Stressi lienee kaikille aikusille tuttu valveilla pitäjä.

Stressiä aiheuttava työ, terveys tai ihmissuhteet aktivoivat kehosi taistele tai pakene -tilaan. Tämä laukaisee stressihormonien, kuten adrenaliinin ja kortisolin vapautumisen. Tämä vaikeuttaa puolestaan kehon rentoutumista, mikä johtaa levottomuuteen ja lihasjännitykseen. Pyörit, koska mielesi on huolissaan erilaisista ongelmista.

Elektroniset laitteet, kuten tabletit, tietokoneet ja älypuhelimet, kajastavat sinistä valoa, mikä estää luonnollisen melatoniinin tuotantoa. Melatoniini on unen säätelyyn liittyvä hormoni. Myös huono päivärytmi, liiallinen kofeiinin käyttö ja vääränlainen ruokavalio voivat vaikuttaa uneen. Illalla syöty sokeri kostautuu yöllä valvomisena ja pyörimisenä.