Mantelijauheet väärentäjien kohteena – jatkettu maapähkinällä

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Arvokkaita pähkinöitä ja manteleita jatketaan maailmalla toisinaan halvemmilla raaka-aineilla. Tullin mukaan Suomeen tuoduissa manteli- ja hasselpähkinätuote-erissä tätä ei ole kuitenkaan havaittu.

Euroopan unionin RASFF-järjestelmässä kirjattiin alkuvuodesta 2023 muutamia manteli- ja pähkinätuotteisiin liittyviä mahdollisia petostapauksia. Niissä mantelivalmiste oli sisältänyt maapähkinää ilman, että siitä oli mainintaa tuotteen pakkausmerkinnöissä. Manteli- ja pähkinävalmisteisiin liittyviä petoksia on todettu muualla Euroopassa jo vuosien ajan.

– Koostumuksen väärentäminen on paitsi väärin ja rikos, myös suuri riski allergioiden kannalta. Jos esimerkiksi maapähkinää ei ole ilmoitettu pakkauksessa, ei allerginen ihminen osaa varoa tuotetta, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling Tullin tiedotteessa.

Tulli tutki keväällä 2023 manteli- ja pähkinätuotteita mahdollisten vilpillisten keinojen varalta. Valvonnan kohteena olivat ulkomailta Suomeen tuodut mantelijauhot, hassepähkinärouheet ja mantelimassaa sisältävät marsipaanit. Tuotteista etsittiin laboratoriotestein maapähkinää, jolla saatetaan korvata kalliimpia raaka-aineita.

Tutkituista elintarvikkeista ei löydetty viitteitä ruokapetoksista. Tullin mukaan manteli- ja pähkinätuotteita valvotaan jatkuvasti jatkossakin. Petosten estämisen lisäksi tällä pyritään varmistamaan esimerkiksi tuotteiden laatu ja turvallisuus.