Aloita talviaikaan totuttelu jo nyt – kelloja siirretään sunnuntaina

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kesäajasta talviaikaan siirtyminen antaa ihmisille Suomessa yhden ylimääräisen tunnin ensi sunnuntaina. Kelloja siirretään aina kesää kohti, eli nyt tunti taakse päin, koska kesä meni jo. Jos kellojen siirto aiheuttaa uniongelmia, voi talviaikaan siirtymiseen valmistautua jo nyt.

– Jos kellojen siirto aiheuttaa ongelmia, uuteen aikaan voi totutella asteittain. Tämä tarkoittaa oman rytmin muuttamista esimerkiksi 15 tai 30 minuuttia kerrallaan. Talviaikaan siirtyminen on onneksi usein helpompaa kuin kesäaikaan siirtyminen, sillä kesäaika nipistää unesta tunnin pois ja talviaika lisää hetkellisesti unta, kertoo yleislääkäri Eevert Partinen Terveystalo Fokus Unen erikoisyksiköstä.

Kellonaikojen siirtely kesä- ja talviaikaan päätettiin jo kerran lopettaa, mutta hanke meni jäihin Euroopan komissiossa. Samalla kiistellään siitä, kumpi on niin sanotusti se oikea aika. Kesäaikana on valoisammat illat ja talviaikana valoisammat aamut.