Keski-ikäisenä syöty ruoka vaikuttaa pitkään – jätä nämä pois niin elä pidempään

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nelikymppinen nainen voisi elää noin kahdeksan vuotta ja seitsemän kuukautta pidempään myöhemmin elämässään, jos hän tekee yksinkertaisia muutoksia ruokavalioonsa. Hänen tulisi vähentää prosessoituja ruokia ja syödä enemmän esimerkiksi pähkinöitä.

Sama ruokavalion muutos voisi auttaa nelikymppistä miestä pidentämään elinikää lähes yhdeksällä vuodella. Tutkimustulosten mukaan ruokavaliomuutokset voi tehdä myös myöhemmin, ja niillä on vaikutusta vielä 70-vuotiaana. Ravinto on kuitenkin selkeästi se, mikä vaikuttaa merkittävästi elinajanodotteeseen NHS:n Eatwell Guide -oppaan mukaan.

– Terveellinen syöminen voi estää ennenaikaisia kuolemia, kuten sydänkohtauksia ja aivohalvauksia. Ihmiset, jotka muuttavat ruokavaliotaan mahdollisimman paljon terveellisemmäksi, voivat pidentää elämäänsä, sanoi professori Lars Thadnes Bergenin yliopistosta Norjasta.

– Tärkein prioriteetti on, että ihmiset vähentäisivät sokeripitoisten juomien, kuten colan ja limonadin, sekä lihajalosteiden, kuten pekonin ja makkaroiden, kulutusta sekä syövät enemmän täysjyvätuotteita ja pähkinöitä.