HS: Suomalainen opiskelija palkittiin maailman parhaana

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalainen kemian opiskelija Netta Karjalainen on saanut merkittävän tunnustuksen. Hänen kandityönsä on palkittu The Global Undergraduate Awards -kilpailussa maailman parhaana omassa sarjassaan. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

The Global Undergraduate Awards on maailmanlaajuinen ohjelma, jossa tuodaan esille kandiopiskelijoiden osaamista palkitsemalla vuosittain parhaat opinnäytetyöt eri aloilta. Karjalainen on ensimmäinen suomalaisopiskelija, joka on palkittu maailman parhaana matematiikan ja fysiikan globaalissa tieteenalasarjassa.

22-vuotias Karjalainen voitti palkinnon kandillaan Inferring underlying Heisenberg Hamiltonian from a spin spectral function for a quantum spin liquid by a neural network. Työssä tarkastellaan, voidaanko spinnien kytkentävakioita ennustaa laskennallisesti generoidusta datasta koneoppimisen ja neuroverkkojen avulla.

Vaikka Karjalainen voitti matemattiikan ja fysiikan globaalin tieteenalasarjan, opiskelee hän Helsingin yliopistossa kemiaa. Karjalaisen työ valmistui yhteisohjauksessa Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa.