Ekonomistit: Joululahjoihin törsätään aiempaa vähemmän

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Joulun status kulutusjuhlana on väistymässä, sillä esimerkiksi britit ovat kuluttaneet huomattavasti vähemmän rahaa lahjoihin ja oheistuotteisiin koronaviruspandemian jälkeen. Tänä vuonna ekonomistien mukaan näyttää siltä, että rahaa käytetään hieman enemmän kuin viime vuonna, mutta kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin vuonna 2019.

Keskimääräinen talous käyttää joulun menoihin, eli ruokiin, juomiin, koristeisiin ja lahjoihin 550 puntaa, mikä on noin 640 euroa. Kulutus on muuttunut etenkin ruoan ja alkoholin hintojen noustessa. The Guardianin mukaan viime vuonna käytettiin Iso-Britanniassa vähiten rahaa joulunviettoon sitten vuoden 1998 jälkeen.

Suomessakin ihmisten budjettien kiusana on inflaatio ja kohonneet hinnat niin ruoassa kuin tuotteissa. Perinteisesti suomalaisilla menee eniten rahaa ruokaan. Juureslaatikoiden tekeminen itse on edullista, mutta lihat ja kalat voivat maksaa pitkän pennin riippuen siitä, onko valmis syömään joulupöydässään itsepyytämää järvikalaa vai kalleinta kaviaaria.