Puolet suomalaisista pitää asumista kalliina – kulut ylittävät EU:n suositukset

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Joka kolmannen suomalaisen kuukausittaiset asumiskulut ylittävät EU:n määritelmän kohtuuhintaisuudesta. Asuntosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat huolissaan asumisen hintatasosta. Vain joka viides pitää asumiskustannuksia Suomessa kohtuullisina.

Puolet suomalaisista pitää asumisen hintatasoa yksinkertaisesti kohtuuttomana. Liian kalliit asunnot vaikuttavat yhteiskunnallisesti, sillä pienipalkkaiset ihmiset eivät voi muuttaa kalliimmille alueille esimerkiksi työn perässä. Heidän tekemäänsä työtä kuitenkin tarvittaisiin sekä tietysti palveluita.

Suomalaisilta menee pakollisiin asumiskustannuksiin keskimäärin kolmasosa tuloista. Kolmannes suomalaisista kuitenkin myöntää, että asumiskustannukset ylittävät 40 tai jopa 50 prosenttia tuloista. Tämä ylittää Euroopan union määritelmät ylisuurista asumiskuluista. Tilanne on kestämätön myös suomalaisten itsensä mielestä.

– Tutkimuksemme piirtää kuvan hyvin realistisista toiveista. Pakollisten menojen jälkeen ei tavoitella luksusta, vaan suomalaiset haluavat, että rahaa jää muihin pakollisiin arjen kuluihin ja vähän myös sukanvarteen, Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen sanoo.