Näin paljon muotikoruja tulliin jäi viime vuonna – sisälsivät vaarallisia materiaaleja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tullin haaviin tarttuu toisinaan koruja, joiden valmistuksessa on käytetty vaarallisia materiaaleja. Tullin tiedotteen mukaan 11 prosenttia kaupallisesti maahantuoduista muotikoruista hylättiin vuonna 2023.

Tulli valvoi ja tutki viime vuonna yhteensä 152 maahantuotua muotikorua. Niistä 11 prosenttia sisälsi määräykset ylittäviä määriä syöpävaarallista kadmiumia, myrkyllistä lyijyä tai allergisoivaa nikkeliä. Kaikki 17 hylättyä tuote-erää olivat peräisin Euroopan ulkopuolelta, kuten Kiinasta ja Intiasta.

Kahdessa korvakorussa kadmiumin määrän todettiin olevan jo riskirajoilla, josta Tulli huomautti maahantuojille. Muista kuin jalometallista ja teräksestä valmistetut muotikorut ovat vuosittain osa Tullin tuoteturvallisuusvalvontaa. Niistä löytyy säännöllisesti terveydelle haitallisia tuotteita.

– Valitsimme muotikorut – tai niin sanotut epäaidot korut – valvontaamme viime vuosien perusteella. Osasimme odottaa ongelmia, mutta mitä enemmän valvomme, sitä enemmän määräystenvastaisia tuotteita tuntuu löytyvän, kertoo tiedotteessa Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.