Darth Vaderin ääninäyttelijä eläkkeelle – jatkossa hahmon äänenä toimii tekoäly

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hollywood-legenda James Earl Jones on toiminut Star Wars -elokuvien Darth Vaderin ääninäyttelijänä lähes 50 vuoden ajan. Nyt 91-vuotias näyttelijä on kuitenkin vetäytymässä roolista. Jatkossa Darth Vaderin äänestä vastaa Variety-lehden mukaan tekoäly.

Jones on tehny sopimuksen Lucasfilmin ja Respeecher-yrityksen kanssa ääniarkistonsa käyttöön liittyen. Respeecher käyttää ääninäytteitä tähden äänen ja puhetyylin kloonaamiseksi tekoälyn avulla. Menetelmää käytettiin jo Darth Vaderin repliikkejä varten Disney+-palvelussa tänä vuonna nähdyssä Obi-Wan Kenobi -sarjassa.

Jones kiinnitettiin Darth Vaderin ääninäyttelijäksi vuonna 1977 ilmestyneeseen Star Wars -elokuvaan alun perin siksi, että George Lucas ei pitänyt hahmoa näytelleen englantilaisen David Prowsen aksenttia sopivaksi rooliin. Vaderin tunnistettavasta äänestä tuli lopulta tärkeä osa hahmoa. Jones tunnetaan myös muun muassa rooleistaan Conan Barbaari -elokuvan pahiksena Thulsa Doomina ja Leijonakuningas-elokuvan Mufasana.