Martta Saxin murha kuohutti Suomessa vuonna 1934 – uutuuskirja käsittelee aihetta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kempeleellä omaa Osuuskauppaansa pitävä myymälänhoitaja Martta Sax ryöstömurhattiin 28-vuotiaana. Se oli helteinen kesäpäivä vuonna 1934, kun poliisit astuivat sisään kyläkauppaan ja näkivät myymälänhoitaja Martta Saxin makaavan elottomana lattialla verilammikossa.

Jaana Skytän äskettäin ilmestyneessä kirjassa Martta Saxin murha kerrotaan puhtoisessa maineessa olleen 28-vuotiaasta kempeleläisen myymälänpitäjän raa’asta murhasta. Trillerimäisesti etenevä tietokirja kertoo, miksi hyväosainen nuori nainen joutui kammottavan veriteon kohteeksi. Aikalaismateriaalin ja sukulaisten muistojen avulla avataan järkyttävän tarinan kaikki käänteet esiin tosirikoksista kiinnostuneille lukijoille.

– Ruumis retkotti myymälähuoneen lattialla, pitkittäin myymälätiskin edessä asiakkaiden puolella. Marttaa oli puukotettu silmittömän raa’asti ja raivoisasti, Skytän teoksessa kirjoitetaan.

Murha herätti aikanaan valtavan kohun ja se oli aikansa suurimpia sensaatioita. Monen mielestä tuomion istui väärä mies, ja tapaus puhututtaa edelleen. Kansalliskirjaston julkaiseman Käkisalmen Sanomien 31. toukokuuta 1934 julkaistun artikkelin mukaan Sax oli saattanut aavistaa henkensä olleen uhattuna. Myymälään oli asennettu uusia ja vahvempia lukkoja oveen sekä harkittu saksanpaimenkoiran hankkimista turvaksi.