Näin paljon Suomessa päätyy ruokaa roskiin minuutissa – ”Pienet teot ratkaisevat”

Suomen kotitalouksissa heitetään vuosittain 137 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin. Tämä on yhtä kuin 375 000 kiloa ruokaa päivässä ja 260 kiloa minuutissa. Lounais-Suomen jätehuolto toteaa määrän vastaavan rahallisesti satoja miljoonia euroja.

------

– Meidän pitäisi pysähtyä miettimään, mitä tuo määrä tarkoittaa esimerkiksi ruoantuotannossa ja ihmisten työpanoksessa. Kuinka suuri osa pelloista viljellään turhaan, kuinka paljon maitoa menee hukkaan ja kuinka monta eläintä teurastetaan vuosittain vain siksi, että ne lopulta päätyvät jätteeksi, eivät ravinnoksi, LSJH:n ympäristökouluttaja Eeva Salmi pohtii tiedotteessa.

Suomessa vietetään tällä viikolla, 22.-28. syyskuuta, hävikkiviikkoa, jonka tavoitteena on lisätä ruoan arvostusta ja korostaa ruokahävikin vähentämisen tärkeyttä.

Kotikokkeja kannustetaan esimerkiksi hyödyntämään jääkaapin ja pakastimen sisältöä sekä edellispäivän tähteitä monipuolisesti. Hävikin vähentyessä säästyy myös rahaa.

– Arjessa pienet teot ratkaisevat. Näitä ovat esimerkiksi ruokaostosten parempi suunnittelu, päiväysmerkintäerojen hahmottaminen sekä rohkea ja luova kokkailu jo valmiiksi kaapista löytyvistä tähteistä ja ruoka-aineista, Salmi kertoo.

Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten tai laajemmin aihealueesta Ruoka Viihdeuutiset.