Italia haluaa ruokakulttuuristaan Unesco-kulttuuriperintöä

Italialainen keittiö on ottamassa harppauksen kohti maailman kulttuuriperinnön kovinta kärkeä. Unesco on antanut alustavan hyväksynnän sille, että italialainen ruokakulttuuri on osa aineettoman maailmanperinnön luetteloa. Samaan joukkoon kuuluvat jo muun muassa pizzanpaiston perinne, oopperalaulu ja venetsialaiset lasihelmet.

MAINOS
MAINOS PÄÄTTYY

Italia esitti hakemuksen maan kulttuuri- ja maatalousministeriöidensä kautta. Hakemus on nyt läpäissyt teknisen arvioinnin, mutta virallinen hyväksyntä odottaa vielä hallitustenvälisen komitean päätöstä. Ratkaiseva kokous pidetään New Delhissä 8.–13. joulukuuta.

Italian keittiö on paljon muutakin kuin pizzaa ja pastaa. Se on monimuotoinen kokonaisuus, joka ulottuu Calabrian tulisesta ’ndujasta Napolin sfogliatellaan. Italialainen keittiö ulottuu kotikeittiöiden puulämmitteisten uunien ikiaikaisiin valmistusmenetelmiin. Ruoka on Italiassa osa identiteettiä.

Ruoka on italialaisille osa perinteitä, alueellisuutta ja yhteisöllisyyttä.
Italian maatalous-, ruokasuvereniteetti- ja metsätalousministeri Francesco Lollobrigida sanoo olevansa toiveikas Unescon listalle pääsemisestä. Hän kuitenkin muistuttaa, että maalia ole vielä ylitetty.

Hänen mukaansa italialaisen ruokakulttuurin merkitys olisi kuitenkin valtava, ja sen virallinen tunnustaminen maailmaperintönä olisi ansaittu kunnianosoitus, Euronews uutisoi.

Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten , , tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Matkailu Ruoka.