Matkapuhelinten markkinoiden ykköstuote on edelleen Samsung Galaxy S25 Ultra, joka on nyt saanut pikkuveljen. Uutuus kantaa nimeä Samsung Galaxy S25 Edge. Laite erottuu kilpailijoistaan erityisesti ohuutensa ansiosta, sillä sen paksuus on ainoastaan 5,8 mm ja painokin vain 163 grammaa. Ominaisuuksista on jouduttu hieman tinkimään, mutta Samsung on saanut silti ahdettua laitteeseen odottamattoman paljon tehoa ja ominaisuuksia.
Ensivaikutelma laitteesta keskittyy edellä mainittuihin ulkoisiin ominaisuuksiin. Taskussa titaanirunkoinen Samsung Galaxy S25 Edge eroaa huomattavasti muista eri valmistajien lippulaivoista ja tuntuu ajoittain lähes huomaamattomalta. Ohuudestaan huolimatta laitteeseen on saatu mahdutettu tuhti 3900 mAh -kokoinen akku, 200 megapikselin takakamera optisella kuvanvakaajalla, 12 megapikselin etukamera sekä 12 megapikselin laajakulma.


Pieneen kokoon on saatu mahdutettua myös tehokas Qualcomm Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri. Näyttönä toimii 6,7 tuuman AMOLED, jossa on dynaaminen 1-120 hertsin virkistystaajuus. Laitteen näyttö on selkeä valopilkku, sillä suorassa aurinkonpaisteessa kirkkaus riittää kevyesti. Edgeä myydään kahtena versiona, joista toisessa on 256+12 ja toisessa 512+12 gigaa muistia. Laitteen hinta yllättää, mutta ei välttämättä positiivisesti, sillä ohuudesta saa maksaa 256+12-versiona 1 349 euroa ja 512+12-versiona 1 499 euroa. Seitsemän vuoden päivityslupaus yltää kuitenkin aina vuoteen 2032 saakka, jota voidaan pitää vähintäänkin kohtuullisena.
Kuten alussa mainittiin, joitain kompromissejä laitteessa on jouduttu tekemään. Kompromissina telekamera on jouduttu jättämään pois, mikä rajoittaa laitteen zoomauksen 10x mittaluokkaan. Kuvien laatu on kuitenkin isoveljen tavoin hyvä, joten peruskäytössä tämä kamerayhdistelmä riittää hyvin. Kompromissi on jouduttu tekemään myös latausnopeudessa, sillä pikalatauksen maksimi on 25 wattia ja langattoman latauksen 15 wattia. Mukana on myös toisen laitteen lataaminen langattomasti. Langallisen latauksen 25 watin teho on odottamattoman hidas. Tavallisessa käytössä akku kestää kyllä hyvin koko päivän ajan, mutta hieman raskaammassa tehokäytössä ja esimerkiksi nettiyhteyttä kokouksissa jakaessa lisävirtaa voidaan tarvita jo illalla.



Samsung Galaxy S25 Ultran keskeinen valtti Galaxy AI -tekoäly löytyy myös pikkuveljestä samoin kuin myös Googlen Gemini-tekoäly, joka on osoittautunut viime aikoina kehityskelpoiseksi palveluksi ChatGPT:n rinnalla. Samsungin laitteissa Gemini toimii erityisen hyvin esimerkiksi kalenterimerkintöjen lisäämisessä ja ajoittain myös hyvinkin yksityiskohtaisten tietojen hankinnassa ravintoloiden lounaslistoista festivaalien aikatauluihin ja vaikkapa suosikkijoukkueen kotipelien lisäämisessä kalenteriin. Maksuttomana palveluna näitä käyttää mielellään, mutta maksullisena pitäisi kyllä miettiä kahdesti olisiko palvelu hintansa väärti. Parhaimmillaan Galaxy AI -tekoäly on kuvien käsittelyssä, jossa se on ylivertainen kaikkiin markkinoilla oleviin kilpailijoihin nähden. Varsinkin elementtien poistaminen kuvista on uskomattoman laadukasta ja videoiden äänen kohinan poistaminen on sekin timanttinen ominaisuus.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Samsung Galaxy S25 Edge on tarkoitettu erityisesti niille, jotka arvostavat laitteen ohuuta ja keveyttä, ja ovat ne saadakseen valmiita luopumaan joistain malliston lippulaivan ominaisuuksista. Mikäli telekameraa ei juuri tarvitse, käyttö on pääasiassa kevyttä peruskäyttöä ja tekoälyyn perustuvia ominaisuuksia tulee käytetty runsaasti, on tässä laadukas ja tyylikäs valinta.