Kastuiko kännykkä? Moni tekee yleisen virheen sen pelastamisessa

Digi Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Matkapuhelinvahinkojen lukumäärä nousee kesällä jopa noin 90 prosenttia marras-joulukuuhun verrattuna. Tämä ei ole varsinaisesti ihme, sillä esimerkiksi liikunta, kevyt vaatetus ja vesillä olo voi asettaa puhelimen vaaraan. Yleisiä ovat tapaukset, joissa puhelin on kastunut.

– Vahinkodatamme mukaan noin 15 prosentissa kännykän hajoamisista on ollut tavalla tai toisella kostea meininki – tyypillisesti puhelin on uinut joko järvessä, meressä tai vessanpöntössä, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Antti Määttänen tiedotteessa.

Puhelinta hankkiessa kannattaa kiinittää huomiota laitteen IP-luokitukseen, joka kertoo esimerkiksi miten laite kestää vettä. Moni yrittää pelastaa kastuneen puhelimen laittamalla sen riisin sekaan. Määttäsen mukaan tästä ei ole kuitenkaan hyötyä. Riisin pienet partikkelit voivat päinvastoin jopa vaurioittaa laitetta.

– WC-pöntössä uittamisen tai meriveteen putoamisen jälkeen pikainen huuhtelu puhtaalla vedellä on paikallaan. Ennen tätä sammuta puhelin, jos voit. Kuivaa tämän jälkeen puhelimen ulkopinta pyyhkeellä, liinalla tai vaikka paidan hihalla. Poista SIM-kortti ja sen kelkka, Määttänen neuvoo.

Kuivausta voi tehostaa esimerkiksi pöytätuulettimella. Sen sijaan sauna, hiustenkuivain, uuni ja kuumuun yleisesti voi vain vahingoittaa puhelinta. Riisin sijaan voi kokeilla laittaa puhelin ilmatiiviiseen astiaan kengistä ja merileväpakkauksista löytyvien silikageelipussien kanssa.

Valmistajien mukaan puhelimen kuivumiseen voi mennä kaksikin vuorokautta. Kyseisenä aikana puhelinta ei tule laittaa lataukseen tai päälle, ja myös huoltoliikkeessä varmuuden vuoksi käynti voi olla paikallaan. Puhelinta voi suojata kosteusvaurioilta etukäteen esimerkiksi vesitiiviillä kännykkäkotelolla.