Akcent

Haastattelut · Stara.fi

Romanialaisyhtye Akcent nousi tunnetuksi viime kesän jättihitillään Kylie. Yhtye julkaisee tänä vuonna ensimmäisen albuminsa Suomessa ja käväisi täällä äskettäin myös keikoilla. Stara.fi hyppäsi yhtyeen kyytiin Tampereelle ja Kurikkaan.

Nelihenkinen yhtye on Suomessa tuore tuttavuus, mutta sillä on kotimaassaan takana jo viiden vuoden ja viiden albumin pituinen ura. Yhtye koottiin eräänlaisen kykyjenetsintäkisan tuloksena.

– Meidät valittiin yhtyeeseen demojen ja koelaulujen kautta. Saimme Romaniassa jo ensimmäisellä kappaleellamme suuren suosion ja sen jälkeen olemme julkaisseet viisi levyä.

Yhtyeen jäsenillä on hyvin erilaiset taustat, mutta musiikki on ollut aina lähellä heidän sydäntään.

– Minä olen laulanut kuorossa ja opiskellut musiikkia. Adrian sävelsi musiikkia ennen tätä yhtyettä ja Mihai opiskeli journalismia, Marius kertoo.

– Veljeni opiskeli musiikkia ja minä taiteita. Nyt minä olen kuitenkin artisti, Sorin nauraa.

Soita meille Kylie!

Akcentin Kylie -megahitin taustasta on ollut liikkeellä monenlaisia tarinoita ja väittämiä. Nyt yhtye saa itse kertoa Staralle kappaleensa tarinan.

– Pidämme paljon Kylie Minoguesta ja halusimme kirjoittaa tarttuvan kappaleen hänestä. Se on eräänlainen Kylien ylistys, mutta samalla biisin Kylie voi olla kuka tahansa muukin henkilö, Marius valottaa.

– Toivomme, että Kylie Minogue kuuli kappaleemme, kun hän oli Romaniassa muutamia kuukausia sitten poikaystävänsä Olivier Martinezin kanssa. Odotamme yhä Kylien soittoa, Sorin tunnustaa.

Yhtyeen jäsenet ovat siis todellisia Kylien faneja, mutta aussitähden yhteydenotto antaa vielä odottaa itseään.

– Kylie, nimeni on Adrian, ole hyvä ja soita minulle!

– Nimeni on Marius ja olen syvästi rakastunut sinuun!

– Kylie soita minulle! Olen Sorin! Valitse minut, minut, minut ja anna minulle mahdollisuus olla Olivier Martinez!

Kotimaassaan jo vuosia keikkaillut yhtye näkee pohjoismaisen yleisön hyvin samanlaisena kuin kotimaansa tanssikansan.

– Maiden välillä ei ole eroa. Keikoillamme ihmiset ovat samoja ja he pitävät samanlaisesta musiikista. Kulttuurierojen takia jossain ehkä pidetään enemmän r&b-musiikista tai rockista. Kaikki ihmiset pitävät kuitenkin hyvästä musiikista, Adrian toteaa.

Akcentin backstagelle vaatimat tuotteet eivät vielä päätä huimaa. Yhtyeellä on vain yksi toive, mutta se on kuitenkin vaikea toteuttaa.

– Backstage voisi olla vaikka teltta lumessa, jos vain Kylie Minogue olisi siellä, Sorin heittää.

Kännykän Messenger pitää sosiaalisesti hengissä

Työkseen keikkailevat miehet pitävät yhteyttä kotijoukkoihinsa Nokian matkapuhelimilla, jotka ovatkin osoittautuneet mainioiksi yhteysvälineiksi.

– Pidämme yhteyttä puhelimitse. Minä, Adrian ja Marius asumme Bugarestissa, eli kaukana perheistämme. Näemme heitä vain kaksi – kolme kertaa vuodessa. Puhumme paljon puhelimessa ja he huolehtivat aina olemmeko pukeutuneet riittävän lämpimästi ja sen sellaista.

– Meillä on puhelimissamme internet-yhteys, joten keskustelemme ystäviemme kanssa Messengerillä, kun olemme kiertueella. Se pitää meidät sosiaalisesti hengissä.

Talvinen Suomi sai yhtyeeltä mairittelevan arvion myös siksi, ettei kundeja tunnisteta vielä kaupungilla.

– Pidämme Suomesta kovasti. Emme tienneet mitä odottaa, mutta he ovat olleet hyvin ystävällisiä. Odotamme kovasti huomisaamua, kun voimme mennä kävelylle Tampereella. Pidämme taloista, kaupoista ja lumesta. Haluamme myös ostoksille!

– Suomessa voimme kävellä ja pukeutua kuinka haluamme, koska täällä meitä ei tunnisteta. Romaniassa kaikki tuntevat meidät. Täällä voimme vaikkapa syödä kuin siat.

Yhtye julkaisee ensimmäisen englanninkielisen albuminsa tänä vuonna myös Suomessa. Levy pitää miehet kiireisinä ja tien päällä.

– Tästä vuodesta on tulossa todella kiireinen, kun markkinoimme uutta singleämme ja ensimmäistä englanninkielistä levyämme. Jatkamme huomenna Ruotsiin ja sieltä Osloon, josta jatkamme seuraavana päivänä Hollantiin ja sieltä viimein kotiin maanantaina.

Keikka-auto alkaa lähestyä Tamperetta, ja yhtye alkaa työstää keikan biisilistaa. Illan urakka alkaa olla pian jo voiton puolella.

Jocka Träskbäck

Kurkista kulissien taakse ja katso kuvat Akcentin kiertueelta. Kuuntele myös Akcentin koko haastattelu podcastina tästä!