Eppu Normaali hävisi oikeudessa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tamperelainen Eppu Normaali Oy on hävinnyt oikeudessa kiistan äänentoistolaitteisiin liittyvistä maksuista. Tampereen käräjäoikeus määräsi Eput maksamaan ostamistaan laitteista Stageco Skandinavia Oy:lle koko vaaditun summan, eli peräti 171.500 euroa sekä lisäksi 11.200 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Kiistan takana on sopimus, jossa osapuolet sopivat vuonna 2004 vain suullisesti äänentoistolaitteiston hankinnasta ja maksujärjestelyistä. Kirjallinen sopimus tehtiin myöhemmin. Stageco laskutti Eppu Normaalilta laitevuokraa, mutta Eppujen mielestä vuokra olikin ollut laitteiden osamaksua.

Stageco vaati laitteista vuokran lisäksi kuitenkin myös varsinaista kauppasummaa, kun Eppu Normaali halusi vuokraamansa laitteet omaksi.

Eput käyvät oikeutta myös tavaramerkistä

Nyt hävitty oikeusjuttu ei ole Eppu Normaalin ainoa. Yhtye käy parhaillaan oikeutta myös Akun Tehdas -nimestä, joka on Eppujen mielestä vakiintunut yhtyeen tavaramerkiksi. Helsingin käräjäoikeus oli samaa mieltä, mutta kiistan toinen osapuoli Akun Tehdas Oy on valittanut asiasta hovioikeuteen.

Nimikiistassa riidellään vain toiminimestä, mutta kiista voi kuitenkin jatkua vielä jopa useiden vuosien ajan, sillä Akun Tehdas Oy on rekisteröinyt itselleen “Akun Tehdas” -tavaramerkin jo vuonna 2003, eikä kukaan ole sitä tuolloin vastustanut.

Tavaramerkin perusteella helsinkiläisyhtiöllä on siis yksinoikeus käyttää “Akun Tehdas” -tunnusta esimerkiksi mainonnassa, raha- ja kiinteistöasioissa, urheilussa, koulutuksessa, rakentamisessa ja asennuspalveluissa sekä Eppu Normaalin pääliiketoiminta-alueella, ajanvietteessä ja kulttuuritoiminnoissa. Näihin sisältyvät esimerkiksi konsertit ja keikkakiertueet sekä viihdetapahtumat.

Mikäli myös tavaramerkki riitautetaan ja sitä vaaditaan kumottavaksi, ratkaisevaa on, onko Eppu Normaali käyttänyt kappaleensa nimeä tavaramerkinomaisesti samoissa palveluissa tai tavaroissa ennen kuin Akun Tehdas Oy rekisteröi tunnuksen.

Rekisteröintihakemus tehtiin 27. marraskuuta 2003, ja Ylöjärvelle avattiin samassa kuussa Akun tehdas -niminen yrityskompleksi. Kyse on siis vain päivistä, mutta on mahdollista, että Akun Tehdas Oy on hakenut tavaramerkkiä vilpillisessä mielessä, jolloin Eppu Normaalin mahdollisuudet kumota myös tavaramerkki olisivat olemassa.