Rehtori tarjosi naistyöntekijöille ylennystä – tosin seksiä vastaan

Ohhoh! · Neea Jokinen

Merkittävä osa seksuaalisista ahdistelu- ja häirintätapauksista tapahtuu työympäristössä. Yhdysvalloissa tuli aiemmin tässä kuussa ilmi tapaus, jossa Waffle House -ravintolaketjun toimitusjohtaja uhkasi antaa sihteerilleen potkut, jos hän ei harrastaisi pomon kanssa kuukausittain seksiä.

Nyt erään amerikkalaisen lukion rehtori ja Floridassa sijaitsevan pikkukaupungin pormestari Steve Van Gorden on päätynyt uutisotsikoihin. Eronneen perheenisän nimittäin kerrotaan tarjonneen naistyöntekijöille palkankorotusta ja ylennystä seksuaalisia tekoja vastaan.

Poliisit saivat haltuunsa yli 300 sivua todistusaineistoa rehtorin seksuaalisista ahdisteluista. Mies lähetti naispuolisille alaisilleen muun muassa seksiin viittaavia tekstiviestejä, sähköposteja ja Facebook-kommentteja. Steve Van Gorgen erosi heti virastaan Zephyrhills-lukion rehtorina, kun poliisit saivat tietää miehen toimintatavoista. Perheenisä on myöntänyt tekonsa.

– Tein vääriä päätöksiä, kun kommunikoin naistyöntekijöiden kanssa. Se on kauheaa ja olen pahoillani. Sanoin epäsoveliaita asioita, Van Gorden kertoi WTVS-televisiokanavalle.

Uhrien mukaan rehtori muun muassa uhkasi naisopettajia, jos he kieltäytyivät ehdotetuista seksiteoista. Erään naisen mukaan hän yritti vältellä Van Gordenia koulun käytävillä. Nainen pakeni kerran miestä vesisateeseen, jotta hän ei joutunut kohtaamaan ahdistelijaansa. Erään toisen uhrin mukaan rehtori muun muassa kommentoi härskisti hänen rintojaan. Steve Van Gordenia vastaan ei ole vielä nostettu syytteitä.