Venäläiset uskovat maailmanlopun tulevan 21.12.2012 – näin reagoi hallitus

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maya-kansan ikivanha kalenterijärjestelmä on kerännyt viime aikoina hurjasti huomiota mediassa. Kalenterin ajanlasku päättyy 21. joulukuuta, mikä on saanut monet yliluonnollisiin ilmiöihin uskovat tahot pelkäämään maailmanlopun koittavan kyseisenä päivämääränä.

Uskomus maailmanlopun koittamisesta 21.12.2012 on kerännyt laajaa suosiota myös Venäjällä, missä taikausko kansalaisten keskuudessa on vielä yleistä. Daily Mail -lehden mukaan lopun aikoja odottavat ihmiset ovat hamstranneet varastoon muun muassa sokeria, tulitikkuja ja kynttilöitä.

Venäjän hätätilanneministeriö onkin nyt joutunut julkaisemaan tiedotteen, jonka mukaan maailmanloppu ei tule koittamaan 21. joulukuuta. Hallitus kertoo ”tarkkailevansa koko ajan maailman tapahtumia”, ja uskovansa kaiken menevän hyvin.

Maailmanlopun paniikki on näkynyt venäjällä esimerkiksi Gornoyen kylässä sijaitsevassa naisvankilassa, missä vankien kerrottiin kärsineen marraskuussa maailmanlopun odotuksen laukaisemasta massapsykoosista. New York Times -lehden mukaan vankilan henkilökunta joutui hälyttämään paikalle pastorin rauhoittelemaan vankeja. Itä-Uralilla sijaitsevaan Tšeljabinskin kaupunkiin puolestaan rakennetaan parhaillaan jäistä Maya-tyylistä holvikäytävää.