Onko kumppanisi narsisti? Näin otat siitä selvää

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Narsisti on eräs tämän päivän muotisanoista, jolla helposti kuvaillaan esimerkiksi parisuhteen vaikeahkoa osapuolta. Kaikki luonteikkaat miehet ja naiset eivät todellisuudessa kuitenkaan ole empatiakyvyttömiä narsisteja.

Nyt Huffington Post -lehden artikkelissa annetaan tuntomerkit todellista luonnehäiriöistä deittailevalle. Eräs tärkeimmistä ohjenuorista on empatiakyky. Narsistilla tällainen on rajoittunut, minkä vuoksi hän kykenee osoittamaan hyvin vähän todellista huolenpitoa kumppaninsa tarpeita kohtaan.

Suhteessa on kuitenkin hyvä kyetä keskustelemaan omista tarpeista, joten kun juttuhetki painottuu tällaiselle aluelle, voivat kullan reaktiot kertoa paljon. Narsisti laittaa omat tarpeensa muiden edelle. Anteeksipyynnön sijaan hän puolustelee itseään, jos annat esimerkiksi rakentavaa kritiikkiä suhteen tiimoilta.

Terveeseen parisuhteeseen kuuluu asioiden selvittäminen yhdessä. Narsisti ei kuitenkaan pysty ottamaan toisen tunne-elämää vakavasti, sillä hänelle tunteiden kohtaaminen tuottaa paineita. Tyypillinen tunnehäiriöinen on paikalla hyvinä aikoina, mutta ei kykene kestämään aallonpohjia.

Elämän kriisitilanteet paljastavat usein paljon ihmisestä. Kun narsisti kohtaa vaikean tilanteen ja häntä loukataan, yleensä henkilö tuntee surun sijaan raivoa. Silmitön viha voi herätä pienistäkin asioista, kuten kumppanin huomautuksista.

Vaikka narsisti ei piittaa deittinsä tunnekirjosta, voi hän itse käyttäytyä varsin arvaamattomasti. Empatiakyvyttömän ihmisen tunnistaa myös siitä, että hänen seurassaan tunnemaailma vaihtelee jääkylmästä tulikuumaan. Turvallista aluetta ei löydy, ja skaala voi kääntyä ihailusta piittaamattomuuteen hyvin nopeasti.

On myös hyvä tarkastella suhteessa läheisen ihmisen kommunikaatiota. Tarkoittaako hän, mitä sanoo? Monet narsistit ovat varsinaisia sanaseppoja, jotka eivät jää mykiksi väittelytilanteessa. Teot paljastavat kuitenkin sen, mikä henkilö on todellisuudessa. Jos kullanmuru toteuttaa suunnitelmansa, voi hänessä olla ainesta pidempiaikaiseksi kumppaniksi.