Tuomas Kauhanen menestyksestään: ”Ei voi tietää mistä tulee hitti”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Vuoden suosituimpiin lukeutuva kotimainen hiphop-tulokas Tuomas Kauhanen on soinut koko kesän radioissa Enkeli-hittinsä merkeissä. Staran haastattelussa hän tunnusti olevansa krooninen kirjoittaja ja kertoi soolouransa alkuvaiheista sekä esikoislevynsä tekemisestä.

– Kesti pitkään, että löysin soundin, jonka koin omakseni. Solmin levytyssopparin vuonna 2012, mutta neuvottelut siitä alkoivat jo 2011. Puolisen vuotta me väännettiin diiliä. Ehkä siinä vuoden päivät meni, että alkoi löytymään oma juttu. Koko ajan se kirkastui lisää.

Ennen läpimurtoaan Kauhanen julkaisi Miksi naiset rakastuu renttuihin? -kappaleen, jolla vierailivat Elastinen ja Cheek. Kappale sai kovasti huomiota verkossa, mutta radiohittiä siitä ei tullut.

– Renttu kasvoi netissä tosi hyvin. YouTubessa ja Spotifyssa se löysi yleisönsä, mutta radiot ei soittaneet biisiä lainkaan. Levy-yhtiö kysyi multa, että haluanko laittaa levyn ulos samantien vai yritänkö tehdä vielä yhden sinkun radiosoittoon. Mietin sitä ja halusin kokeilla uudella kappaleella.

– Meni ehkä puoli vuotta biisien teossa ja lähdin hakemaan hyvältä tuntuvaa linjaa. Tehtiin Enkeli ja Vuoden mies, jotka päätyivät levylle. Eihän sitä voi ennustaa mistä tulee hitti. Mä luulin Rentun kanssa, että tästä tulee hitti. Se opetti, ettei itse voi sitä tietää. Opin sen, etten koskaan musiikkia tehdessäni yritä laskelmoida mitään.

– En puhu Rentunkaan suhteen laskelmoinnista. Se biisi syntyi siitä, kun kuulin Juliet Jonesin Sydämen Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin -kappaleen ja aattelin, että käännän idean ylösalaisin. Siinähän biisissä puhuu kunnon mies, mun kappaleessa renttu. Se lähti läpästä.