Oksettava paljastus Kiinasta: Ravintoloiden rasva peräisin viemäreistä!

Ohhoh! · Tim Isokivi

Ruokatarvikkeiden alkuperä on yleinen puheenaihe suomalaisessa mediassa. Internetissä on levinnyt videoita, joissa perehdytään esimerkiksi pikaruokaloiden kananuggettien vähemmän herkulliseen sisältöön ja valmistustapaan. Aasiassa asiat ovat kuitenkin vielä huonommin.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Peräti kymmenen prosenttia Kiinassa käytetystä ruokaöljystä on alkujaan peräisin viemäreistä. Ihmiset, erityisesti maan köyhät kansalaiset, ansaitsevat rahaa keräämällä viemäreiden sisältöä kanistereihin. Kanisterit toimitetaan käsiteltäväksi laitoksiin, joissa jätteistä keitetään öljyä.

Viemäreistä peräisin olevaan öljyyn lisätään myös jo kertaalleen käytettyä eläinrasvaa. Kierrätetty rasva sisältää karsinogeenejä ja muita ihmiskeholle vaarallisia myrkkyjä, ja sitä käyttävät erityisesti kojuissa toimivat kadunvarsiruokalat.

Kiinan viranomaiset ovat yrittäneet estää viemäriöljyn käyttöä. He puuttuivat huhtikuussa ”kierrätysöljyä” valmistaneen ryhmän toimiin ja takavarikoivat Washington Post -lehden mukaan tuotetta jopa 3.200 tonnin verran. Ryhmä oli kuitenkin ennen poliisien väliintuloa ehtinyt myydä öljyään ravintoloitsijoille jo noin 1,1 miljoonan euron edestä.