Toimistotyöntekijä, näin selviät paremmin tulevasta talvesta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kerroimme taannoin, että toimistoissa työskentelevät konttorirotat sortuvat helposti haaveilemiseen, ja se haittaa myös työn jälkeä. Talven tullessa on hyvä muistuttaa työmyyriä keinoista, joiden avulla pimeästä ajanjaksosta selviää kunnialla ilman turhaa haaveilemista.

Kun päivät ja valoisan aika lyhenevät, saattavat etenkin neljän seinän sisällä työskentelevät ihmiset kokea olonsa masentuneeksi ja väsyneeksi. Jotta kaamos ei ottaisi ylivaltaa, kannattaa liikuntaharrastuksia ylläpitää myös talvella. Osa kuvittelee, ettei talvella voi tehdä mitään, mutta raikkaassa ilmassa ulkoileminen tai vaikkapa uimahallissa käyminen virkistää oloa huomattavasti.

Talvella on hyvä huolehtia oikeanlaisesta kehon lämpötilasta. Mikäli toimistossa on kuumaa ilmaa puhaltava lämmitysjärjestelmä, saattaa olo muuttua helposti tavallista väsyneemmäksi. Lämpötilaa on helppo säädellä vaatetuksen ja kerrospukeutumisen avulla. Talvella on myös erityisen tärkeää saada tarpeeksi unta.

Yöunet vaikuttavat stressitasoon, mielenlaatuun, yleisterveyteen ja tunne-elämään. Unta tulisi saada vähintään kuusi tuntia yhtäjaksoisesti. Myös liiallisella nukkumisella on haittavaikutuksia, kuten päänsärkyä ja huimausta. Sanotaan, on aamupala päivän tärkein ateria, jota ei tulisi jättää koskaan väliin ja vielä vähemmän talvella. Aamupalan ei kuitenkaan tarvitse olla iso ja rasvainen, vaan kokojyväsämpylä, jogurtti ja hedelmä riittävät. Talven ruokalistalla on muutenkin hyvä olla paljon kalaa ja kasviksia. Esimerkiksi pähkinät sopivat naposteluun ja antavat energiaa.

Pienet tauot ovat paikallaan pitkän päivän keskellä. Työntekijän tulee nauttia vaikkapa rauhallinen teekupponen tai lueskella hetki lehteä työpisteen ulkopuolella. Kahvipaussin jälkeen työt tuntuvat jälleen mielekkäämmältä, eikä työntekijä tunne olevansa umpikujassa. Kannattaa myös tehdä sellaisia töitä, joissa todella tuntee onnistuvansa – matalan aidan ylittäminen ei palkitse tekijäänsä.

Parhaimmassa tapauksessa myös musiikki toimii hyvänä lääkkeenä valoisamman mielen saavuttamisessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikilla on positiivisia vaikutuksia, Femail First vinkkaa.