Tiedemiehet tappoivat maailman vanhimman eläimen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Pohjois-Atlantin pohjasta läheltä Islantia löydettiin taannoin erittäin harvinaislaatuinen syvänmeren simpukka. Tiedemiehet arvioivat olennon iäksi peräti 400 vuotta. Valitettavasti otus kuitenkin kuoli pian löytämisensä jälkeen. Nyt tiedemiehet harmittelevat, että menetys oli suurempi kuin he luulivatkaan.

simpukka17112013

Lisätutkimuksissa nimittäin selvisi, että simpukan ikä ei ollutkaan aiemmin laskettu 400 vuotta vaan järisyttävät 507 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä on vanhin koskaan tavattu elävä eläinkunnan edustaja. Toisin sanoen simpukka on aloittanut elonsa maapallolla samoihin aikoihin, kun Kolumbus löysi Amerikan.

Simpukan ikä määriteltiin sen kuoren pintakerrosten perusteella. Science Nordic -lehden mukaan löydöksessä mukana ollut tanskalaisen yliopiston professori Jan Heinemeier on sanonut, että jo pelkästään tieto siitä, että heidän käsissään on ollut näin vanha eliö, on sangen kiehtovaa. Ihmiset eivät ole vielä löytäneet läheskään kaikkia maapallon eliöitä, ja merenpohjat ovat yksi suuri tutkimaton alue.