Video suomalaisesta lastensuojelusta: Poliisi haki pikkupojat kotoa voimatoimin

Ohhoh! · Stara.fi

Tämä ei ole viihdeuutinen, eikä aiheessa ole mitään viihteellistä. Toimitus kuitenkin katsoo, että tilanteen vakavuus huomioiden asia täytyy saattaa suomalaisten tietoon.

Suomalaisen lastensuojelun tila on asetettu viime aikoina useita kertoja vakavasti kyseenalaiseksi, kun viranomaiset ovat jääneet kiinni useista lasten laittomista kiireellisistä sijoituksista ja huostaanotoista. Esimerkiksi lasten kiireellisiä sijoituksia on tehty ympäri maata räikeästi lastensuojelulain määräysten vastaisesti ja siten, että jopa hovioikeus on todennut toimet laittomiksi. Toisin sanoen pienet lapset on viety voimatoimin kotoa vanhemmiltaan ilman syytä.

Parhaillaan verkossa leviää Oulussa viime lauantaina kuvattu järkyttävä videotallenne, jossa poliisi hakee kaksospojat näiden kotoa voimatoimin sosiaaliviranomaisten määäryksestä. Videosta ensimmäisenä raportoineen Verkkomedia.orgin mukaan lasten vanhemmille ei ole kerrottu syytä pakkotoimiin, vaikka se on lain mukaan aina tehtävä. Lasten äiti lähetti verkkomedialle eilen maanantaina lisätietoja tapauksen taustoista.

Voit meidän luvalla valaista sivullasi muillekin tilannetta. tukiperheäiti teki kesäkuussa ilmotuksen että isä pahoinpitelee lapsia (hakkaa, potkii, heittelee seinille ym.) poliisi on kahteen kertaan tutkinu asian. Pahoinpitelyä meidän perheessä ei ole!! Kaksoset sijoitettiin kuulustelujen ajaksi onnelaan ja sanottiin ettei ole syitä eikä perusteluita pitää sen pidempään. Huostaanottohakemukset piti laittaa sossun mielestä varalta jos kuukustelut ei ehdi olla kiireellisen aikana.

Kuitenki kuulemisessa kuultiin ettei pojat pääsekään kuulustelujen jälkeen kotiin niin ennemmin sanottiin. Kun sossut tajus ettei pahoinpitelyä ole (syyttämättäjättämispäätöksetki tullu) väittää silti että sitä ehkä silti on! Myös kotona on jotai pielessä, mutta eivät suostu kertoon mitä vaikka kysytty monta kertaa! Muut lapset voi silti olla kotona. Miten voi siis osalla olla huono koti ja osalla ei? Sitä en ymmärrä minä eikä kukaan mukaan!

Sillon kun pojat valheellisen väkivaltaepäilyn takia sijoitettiin niin ne meni tukiperheestä onnelaan. Perheen 11v oli nähny kun tukiperheäiti oli rinnuksista pitäny toista poikaa seinää vasten ja huutanu että ”te ette mene kotiin”. Tukiperheäiti sanoi hallinto-oikeudessakin että eihän kukaan ole nähnyt mitä siellä toimistossa tapahtu!! Eipä tehny sossut siitä tutkintapyyntöä. Se toinen video on siis alkusyksyltä kun pojat ei suostunu palaamaan onnelaan ja me ei aleta lapsia väkivalloin tuollalailla repimään!

Tukiperheen äiti oli valehdellut sosiaalityöntekijälle, että perheen isä käyttää väkivaltaa kasvatuksessa. Poliisi tutki ja totesi, että ei ole totta. Lapsia ei palautettu kotiin, heillä oli ikävä isää, äitiä ja siskoja ja veljiä. Karkasivat ja sosiaalitäti tuli poliisien kanssa hakemaan.

Kuten äidin kertomuksesta selviää, on samassa perheessä useita muitakin lapsia, jotka saavat asua edelleen kotonaan. Lastensuojelulain perusteella lasten kiireellinen sijoitus tai huostaanotto edellyttävät aina tilannetta, jossa lapsi tai lapset ovat välittömässä vaarassa. Mikäli videon kaksospojat olisivat välittömässä vaarassa, olisivat samassa tilanteessa myös saman perheen muut lapset. Syytä Lastensuojelulain 38 §:n mukaiseen sijoitukseen ei mahdollisesti ole olemassa. Mahdolliset muut syyt ovat vielä hämärän peitossa. Stara ei tavoittanut Oulun sosiaaliviranomaisia kommentoimaan asiaa.

Kiireellinen huostaanotto ja sijoitus laissa

Lastensuojelulain 38 §:n perusteella kiireellinen huostaanotto ja sijoitus voidaan tehdä ainoastaan, mikäli lapsi on välittömässä vaarassa tai muutoin kiirellisen sijoituksen tarpeessa. Laissa lapsen huostaanoton ja sijoituksen perusteeksi vaaditaan joko puutteita lapsen huolenpidossa tai että muut lapsen kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä, tai että lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään.