Jos kaikki kommunikointi olisi kuin sähköpostia – tunnistatko tästä itsesi?

Digi Lifestyle · Anna Poikkimäki

Sähköposteihin liittyy aivan omanlaisensa kirjoituskulttuuri, joka toimii vain niissä. Nopeat, tylpätkin viestit toimivat verkkokommunikaatiossa, mutta eivät oikeassa elämässä, kun ihmiset tapaavat kasvotusten.

YouTube
YouTube

Tästä on todiste eräällä YouTube-videolla, jossa asiaa testataan käytännössä. Videolta huomaa, miten erikoiseksi kohtaamistilanteet muuttuvat, kun keskustelua käydään perinteisellä sähköpostikielellä. Mieti esimerkiksi, miltä hymiöt näyttävät oikeina ilmeinä henkilöiden kasvoilla.

Se ei vain voi toimia. Vastaava video voitaisiin tehdä tekstiviesteistä ja Facebookin chat-viesteistä. Lopputulos voisi olla niiden kohdalla vieläkin hämmentävämpi, koska kyseisissä viestintävälineissä ei oikeinkirjoituksella ole niin paljon väliä ja slangisanat sekä lyhenteet kukoistavat.