8 vinkkiä työhaastatteluun: ”Älä kerro suuria valheita”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Työn saaminen on vaikeampaa kuin ennen, koska paikkoja on todella paljon vähemmän haettavana kuin työttömiä työnhakijoita. Haastattelu on työn saamisen kannalta erittäin tärkeä vaihe, johon kannattaa valmistautua huolellisesti ja muistaa muutama tärkeä asia.

Metro-lehti on nyt listannut työhaastattelua varten kahdeksan ohjetta, joita kannattaa noudattaa.

1. Älä kerro suuria valheita

Joitain työsaavutuksiaan tai osaamisalueitaan voi korostaa pienellä liioittelulla, mutta valehtelu ei kannata. Valehtelusta jää nopeasti kiinni ja pahimmassa tapauksessa tulet valituksi niiden takia, jolloin kiinnijääminen on melko varmaa.

2. Älä ole liian rehellinen

Kerro mahdolliselle tulevalle työnantajalle kaikki oleellinen ja se, mitä heidän tarvitsee tietää. Älä avaudu liikaa ja ala kertomaan liian yksityiskohtaisesti kaikkia huonoja puoliasi vaikka niitä kysyttäisiinkin.

3. Älä flirttaile

Flirttailu on todella iso riski haastattelussa. Haastattelija tulkitsee flirtin useimmiten niin, että hakija on täynnä itseään ja liiankin itsevarma eikä haastattelija ota flirttailua kohteliaisuutena.

4. Älä valita

Jos haastattelija kysyy, miksi lähdit tai olet jättämässä nykyisen työpaikkasi se ei tarkoita sitä, että vanhaa työnantajaa kannattaisi alkaa nolaamaan tai haukkumaan. Haastattelija näkisi varmasti haastateltavan mielummin lojaalina kuin selän takana puhujana.

5. Älä sikaile sosiaalisessa mediassa

Työnantajat tarkistavat monesti hakijan Facebook, Twitter, Instagram tai LinkedIn -profiilin elleivät sitten kaikkia edellä mainittuja. Sosiaalisessa mediassa jaetut törkeydet nollaavat parhaimmankin haastattelun hyvin nopeasti.

6. Älä ole liian innokas

Innokkuus on yksi ratkaiseva tekijä, mutta hakijan ei kannata olla liian innokas. Jos lupaa heti kättelyssä suostuvansa mihin tahansa saadakseen työpaikkansa, voi joutua lopulta työpaikan ovimatoksi. Nöyrä kannattaa olla, mutta pitää tuntea myös oman osaamisensa tuovan hyödyn eikä suostua ilmaiseen ylityöhön palaverin tarjoiluja hoitamaan.

7. Tee kotiläksysi

On todella tärkeää ottaa selville ennen haastattelua, millainen yritys on kyseessä. Selaile yrityksen kotisivuja ja hahmota kokonaisuus.

8. Muista kysyä kysymyksiä

Kannattaa miettiä jo ennen haastattelua työrooliin tai yritykseen liittyviä syventäviä kysymyksiä. Näin keskustelu ei jää toispuoleiseksi ja pystyt näyttämään, että olet kuunnellut ja kiinnostunut yrityksestä.