Tutkijat: Surkeat esimiehet syynä työntekijöiden lihomiseen

Viihdeuutiset · Annika Kela

Uuden lääketieteellisen tutkimuksen mukaan esimiesten käyttäytymisellä on suuria vaikutuksia työntekijöiden terveydelliseen tilaan. Tutkijat havaitsivat, että ilkeät, röyhkeät ja liian vaativat esimehet saattavat olla syypäitä työntekijöidensä lihomiseen.

Georgetownin yliopiston tutkijoiden mukaan ikävät ja ahdistavat tilanteet aiheuttavat sen, että kehoon erittyy steroidihormoneja, jotka muun muassa säätelevät näläntunnetta. Yksi näistä hormoneista on glukokortikoidi, joka säätelee hiilihydraattien aineenvaihduntaa.

Ahdistuneina, lannistuneita ja vihaisina työntekijöiden kehossa tapahtuu muutos, joka johtaa siihen, että työntekijä kokee näläntunnetta ja sen lisäksi aineenvaihdunta kärsii. Seurauksena työntekijälle saattaa kertyä ylimääräisiä kiloja.

Georgetownin yliopiston professori Christine Porath muistuttaa, että huono tai ilkeä esimies aiheuttaa työntekijöilleen myös stressiä, joka voi johtaa vakavien sydäntautien kehittymiseen. Näitä ongelmia ei esiinny työympäristössä, joissa työntekijät ovat hyvissä väleissä esimiestensä kanssa.

Porathin mukaan hyvä esimies puolestaan edistää työntekijöidensä terveyttä. New York Times -lehdessä Porath totesi, että harmittavan moni kaameista pomoista eivät edes tiedä olevansa huonoja esimiehiä. Mitä korkeammasta asemasta on kyse, sitä vähemmän esimiehet kiinnittävät huomiota siihen minkälaisia paineita he asettavat työntekijöilleen.

Metro-lehden mukaan toistuvat sairaspoissaolot ovat selvä merkki siitä, ettei työyhteisössä ole kaikki välttämättä hyvin. Esimies on ensisijaisen tärkeässä roolissa kannustavan ja hyvän työilmapiirin luomisessa.